PAT - Kedd - Vízválasztó

Sziasztok! 

A Projekthét a természetért 2.napja következik, ami leginkább a háztartásbeli hatékony környezetvédelmi eljárásokat válogatja össze. Bizonyára sokat hallja mindenki (valaki lehet unja is már), hogy a Föld ivóvízkészlete iszonyatos nagy tempóban fogyatkozik. Nem szeretnék most hosszú statisztikákkal untatni senkit, szerintem önmagában elég riasztó adat az, hogy még ebben a században a legtöbb szakértő olyan háborút jósol, ami már az ivóvízkészletekért fog folyni.

De ne ugorjunk ennyire előre az időben, koncentráljunk a jelenre. Per pillanat 7 milliárd 4 millió ember a Földön, ebből sajnos rengetegen már most nem jutnak tiszta vízforráshoz. Az idő haladtával ez a szám valószínűleg növekedni fog annak ellenére, hogy Kenya alatt nemrégen több százmilliárd köbméter vizet találtak. Ez persze ilyen ütemű vízhasználat mellett a helyi lakósságnak lehet igazán hasznára, mi, nyugati emberek elég hamar elpazarolnánk. 





Mi van akkor, ha tudunk változtatni?

Tudunk, méghozzá nagyon sokat. A mai napom egy részét arra áldoztam, hogy körbenéztem otthon megmutatom hogyan lehet természet és környezetbaráttá tenni a saját lakóközösségeteket annak ellenére, hogy nincs napkollektor rendszerrel felszerelve. Nem csak a víztakarékossággal fogok foglalkozni, hanem igyekszem a háztartás több részét bevonni a bejegyzésbe. Szerintem lényeges az, hogy az ember saját maga döntse el, ha szeretne tenni ilyen módon is a környezetéért. Épp ezért remélem segítségére lehetek azoknak akik már fontolgatták már mindezt, csak fogalmuk sem volt hogyan és miként lehetne nekilátni. Semmi ördöngösség! :)
Fontos hangsúlyoznom, hogy ezek nem borítják fel az ember rutinját vagy hétköznapjait, sőt ellenkezőleg, sokkal rugalmasabbá teszik. És mint minden egyes szokást, ezt is hamar képes az ember elsajátítani, és beilleszteni a saját életébe.

Konyha
Ha rendelkeztek mosogatógéppel egyszerűen úgy lehet vizet spórolni hogy kizárólag akkor indítjátok el a gépet, amikor az már betelt. Ha persze a mosogatógépnél döntetek akkor érdemes az energiabesorolására ügyelni ami nem csak a villanyszámlának kedvező. . Mosogatótálca esetében mindig teleengedem vízzel a tálcát, így az öblítés miatt nem kell órákig folyatni a csapot. Ha sok a zsíros edény, akkor nagyon kis sugárral érdemes tisztítani. Több liter vizet spórolhattok meg. Sajnos a környezetbarát mosogatószert nem alkalmaztam eddig, így az egyik feladatom önmagamnak az, hogy a DM-ben ma a DenkMit márkájú környezetbarát mosogatószert kipróbálom. Elméletileg 370 Ft körül van 500ml, az pedig egy nagyon baráti ár. Nagyon kíváncsi leszek.

Egy kis tésztához nem kell a legnagyobb fazekat elővenni, és teletölteni. Az ízélmény sokkal intenzívebb kevesebb vízben is egyébként. Zöldségek megmosásánál pedig műanyag tálakat érdemes teleengedni vízzel, amiben megmoshatjátok őket. Főzés után a felforralt vizet és azt a tál vizet amiben a zöldségeket mostam mindig meghagyom, hűlés után pedig meg lehet vele locsolni a növényeket.
Egy apró, de nagyon hasznos dolog: Zárd el jól a csapot. Egy csöpögő csap évente 5000 liter körüli vizet jelent mínuszba. Olyan mintha 5000 1 literes ásványvizet kiöntene valaki a lefolyóba. Sok kicsi sokra megy.

A szelektív hulladékgyűjtés fontosságát nem akarom túlragozni, szerencsére elég elterjedt, de közben meg sajnos mégsem. Kiemelném, hogy az alumínium az egyik legújrahasznosíthatóbb anyag, a világon mégis csupán az 50%-át hasznosítják újra. Sokszor elfeledkeznek róla, mert többségében csak a papír, üveg, műanyag hasznosításáról esik szó. Hogy miért érdemes figyelni az alu gyűjtésére az alábbi linken közérthetően és nagyon jól össze van szedve: ITT 






Fürdőszoba

A környezetkímélő szépségápolási szerek előnyeiről, és fontosságáról az előző bejegyzésemben már beszéltem, ITT megtalálod, így nem akarlak titeket önismétléssel terhelni.
A napnak sokszor fénypontja a kellemes fürdő, vagy a zuhanyzás. Igaz, a zuhanyzás víztakarékosabb sok esetben, de nem muszáj lemondani az embernek a fürdésről. Ha szeretsz a kádban relaxálni viszonylag sokszor a héten, és szeretnél kicsit változtatni, akkor kezdetnek nagyon jó lépés az, ha nem töltöd csurdultig a kádat. Ha pedig még többet szeretnél tenni, akkor fokozatosan csökkentheted a kádban áztatások számát, a heti egy fürdőkádban fürdés például különlegesebbé teheti az alkalmat.

A fogmosásban ludas vagyok azóta, mióta eltörtem a fogmosópoharamat, így azt is feltétlen be kell szereznem újra.  A fogmosópohár használata rengeteget segíthet abban, hogy kevés vizet folyasson el az ember a napi rutinja során. Ezt már gyerekeknél fontos tudatosítani rögtön az elején, az én öcsém például nagy örömét lelte benne anno, hogy ezáltal "felnőttesebb" lett, hisz egy felelősségteljes döntésbe bevonták a szüleim.

Az eldobható borotva helyett befektettem egy minőségi termékbe, aminek viszonylag ritkábban kell cserélgetni a fejét, és nem kell sűrűn landolnia a kukában mint az eldobható társainak. Ezt nők esetében főként ajánlani tudom, hiszen akik ez az opciót választják, azoknak viszonylag sűrűn kell használniuk. A minőségbeli különbség erős érv lehet, nem beszélve arról, hogy egy minőségi borotvatest több évtizedeken át kitarthat. A borotvakés lehet számomra a következő lépés.

Nem tudom hogy valaha sikerül e lecserélnem az öblítőt és a mosóport, egyelőre még nem sikerült. Viszont helyette ha 2-6 holmim gyűlik fel a szennyesben és alig koszosak simán megmosom őket lavorban mosóparfümmel és rettenetesen kevés mosóporral. Persze kicsit veteránnak hangzik, de elég vicces tud lenni ahogy az ember felhajtott nadrággal mossa az ingét. Az öblítő illata elég jól megmarad, és nem több liternyi vizet használtam el, beleszámítva az áramot.

Takarításnál sűrűn előkerül a az ecet, és főleg a szódabikarbóna, amit bátran használjatok, és minden háztartásban erősen ajánlok. Tökéletes a savas gyomorra, a maximum havonta kétszeri fogfehérítéshez, és természetesen a tisztításokhoz. A legfontosabb pedig az, hogy a környezetre teljesen ártalmatlan. Mivel sűrűn takarítok, épp ezért a Frosch-tól (békalogós) szoktam 1-2 dolgot vásárolni, de persze még jó pár tisztítószert le kell cserélnem nekem is.


Az egészségügyi papírból is vannak újrahasznosított termékek, amik pénztárcabarát megoldást kínálnak bárkinek. Ilyen az Intersparban kapható Budget és Lovely márkájú, a LIDL-ben kapható Floralys Recycled, a DM-es Saft&Sicher Recycled, a Rossmanban kapható Alouette, és a Tesco Value toalettpapír is. * (Az adatok a tudatosvasarlo.hu weboldalról származnak.)





Kert/Balkon/Erkély 

A munkám során gyakran alkalmazzuk a Xerispace technikát. Ennek a kivitelezési módszernek az a  célja, hogy őshonos növényeket ültessünk a megfelelő talajba ezzel a környezetnek megfelelő csapadékmennyiség bőségesen elég lesz számára -> kevesebb locsolás, továbbá nincs szükség semmiféle kémiai adalékanyagra a növénynek az egészséges növekedéshez, és életben maradáshoz. A gyep típusát és területének méretét minimalizáljuk vagy pedig csak akkorára tervezzük, amekkorára valóban szükség van. Ezzel még több vizet spórolva.

Ez a módszert alkalmazhatják azok is, akik balkonnal vagy terasszal rendelkeznek. Ott is egy olyan növényi környezetet hozhatunk létre, amely vegyszermentesen képes alkalmazkodni a kinti környezethez.

Kert esetén a locsoláshoz érdemes esővízgyűjtő tartályt vásárolni, hiszen akkor a területünket nem ivóvízzel tápláljuk. De gyűjthetünk vödörbe, kaspókba is, amik például a kinti-benti öntözéshez is tökéletesek.

A komposztálás persze említenem sem kell mennyire remek tápanyagot nyújt a növényeink számára, és megszabadít a természetes háztartási hulladékoktól. A szolárlámpákkal, ledes lámpák felszerelésével pedig energiát takaríthatunk meg. 





Március 22-én a víz világnapja lesz ne feledkezzük meg róla, és igyekezzünk ne csak azon az egy napon megbecsülni mindazt, amit neki köszönhetünk. 
PAT - Kedd - Vízválasztó PAT - Kedd - Vízválasztó Reviewed by greg on 10:21:00 Rating: 5
Üzemeltető: Blogger.