Futás

Futás.

Most hogy beköszöntött a jó idő, csicseregnek a madarak, nyávognak a macskák, és végre nem fagyunk meg minden áldott reggel, eljött az a pillanat is, amikor sokan úgy érzik ideje végre minél több időt a szabad levegőn tölteni. Vagy inkább mozogni, amit a téli időszakban sokan kicsit kevésbé művelnek, mert körülményesebb, és kényelmetlenebb dolog.
Futni ilyenkor viszont nagyszerű dolog. És bár a jó idő ellenére sokan még mindig nehezen veszik rá magukat, szeretném megmutatni hogy hogyan lehet mókává és szórakozássá változtatni ezt a mozgásformát. Ha átalakítod a fejedben azt a negatív gondolatot hogy ennek nyűgnek kell lennie, máris könnyebben fog menni az egész.
Én versenyszerűen futottam, jó eredményeket értem el, de sosem felejtem el hogy nekem sem ment egyszerűen, mint általában senkinek. Megmutatom én hogyan szoktam csinálni, és remélem meghozom a kedvét azoknak akik dilemmáznak hosszú ideje ezen.Akik pedig rendszeresen futnak, azoknak pedig remélem szolgálhatok pár jó tanáccsal, és jó ötlettel. 


1.) A döntés.
Ha már valaki eldönti a fejében hogy futni akar, szerintem már megtett egy fontos lépést. Ne ostorozd magad az miatt, mert halogattad eddig! A lehetőség a jövőben leledzik, és bármikor megragadhatod magadnak. De nagyon fontos hogy kijelölöd az időpontot a naptáradban hogy mikor lesz a nap, amikor elkezded, vagy pedig tavalyról folytatod. Ne feledd, ahhoz viszont már tartanod kell magad! Ahogyan a naptárba beírott találkozókat betartod, ezt is ilyen szigorúan kell venned, hiszen akkor nincs súlya az egésznek.  




2.) A cél meghatározása
Szerintem rendkívül fontos tisztázni a fejedben hogy mit szeretnél a futással elérni. Növelni akarod az ellenálló képességed? Fogyni szeretnél? Izmosítani? Vagy csak hasznosan eltölteni az időt?
Ez nagyon hivatalosan hangzik, de egyáltalán nem az. Nagyon hasznos meghatározni magadnak az okát, hiszen ha csak a divathóbort miatt, vagy az instagram-on való pózolásra miatt húz valaki futócipőt annak a lelkesedése nem fog sokáig kitartani- és a cipőfényképezgetést is elég hamar meg lehet unni. Az agyad nem csoportosítja a teendők közé, így könnyen ellustulhatsz, és minden mást előbbre fogsz helyezni.
Amint megvan a cél, az agyad automatikusan elhelyezi a vágyaid közé, ami egy jó nagy motivációadaggal fog ellátni Arra pedig nagy szükség van az élet bármely területén, nem csak itt!


3.) Ez nem verseny- itt csak te győzhetsz.
Sok olyan aggodalommal találkoztam, ahol fórumokon kérdezgetik egymástól az emberek hogy mi számít jó teljesítménynek. Ez nagyon nagy hülyeség. Minden szervezet és igény más és más. Teljesen mást bír mindegyik szervezet, más a levegővételi technika, lehetnek rejtett légzőszervi betegségek, és különbözőek az energiafelhasználások is. (A bemelegítést viszont fontos a versenyzőktől ellesni. Szökdelj, nyújts, végy pár nagy lélegzetet.) Szóval saját magadnak fuss és ne másoknak. Annyit érdemes betartani, hogy ne akard magad túlhajtani. A fokozatosság nem csak sikerélményt okoz, hanem végigkísérheted a fejlődés élményét, amennyiben hosszútávú futás szerepel a terveid között. 




4.) A futás nem divatbemutató - viszont van, amire érdemes figyelni
A versenyszerű futásban résztvevőknek érdemes az egész szettre figyelni, azonban aki heti 1-2 szer fut, annak szerintem egyáltalán nem fontosak ezek.
 A lábfájás és a gerinc védelme miatt viszont érdemes beszerezni egy jó futócipőt ha fájós a lábad, vagy a térded. 


5) Válassz jó zenét magadnak!Igazából van aki szeret, van aki utál zenét hallgatni futás közben. Én személy szerint csak zenével tudok, hiszen ilyenkor nem csak a testem, hanem az agyam is aktívan tevékenykedik és felszabadul. Ilyenkor nagyon jó vidám és pörgős számokat hallgatni, teljesen felszabadítanak és jó kedvet hoznak számomra. Képzelj el egy gyönyörű tengerpartot, erdőt, vagy mezőt ahol épp futsz, és gondolj arra, hogy ebben az időperiódusban minden lépésed mögött az aznapi stresszt és mérgelődést is magad mögött hagyod Az ütem segíthet azoknak, akik félnek hogy össze-vissza tempótól és a levegőkapkodástól. Az ütemes levegővétel (orron be, szájon ki) segít elkerülni a levegő beszorulását a tüdődbe. 



6.) Applikációk
Ahhoz, hogy figyelemmel kövesd saját eredményed és fejlődésed, rengeteg jó alkalmazással találkozhatsz okostelefonokra. Ilyen például a Nike+Running, MapMyRun,
Runtastic, Runkeeper, Adidas Train and Run, Walk me.



7.) Nem egy B terv. 
Sok embertől hallom, hogy: "Most benyomok xy mennyiségű édességet, nembaj majd holnap lefutom." A futás segít az égetési folyamatokban, azonban megfelelő étkezés, és más mozgásforma nélkül nem sokat ér a dolog. Érdemes figyelni a megfelelő folyadékbevitelre (itt nem a 4 liter vízre gondolok), csak arra, hogy ha futsz, akkor megfelelően pótold a vesztett mennyiséget. Ez nagyon fontos.



______________________________________________________________

Remélem akinek eddig nem volt bátorsága, annak adtam egy keveset.
 Ha nem, akkor még majd próbálkozom. ;)
Futás Futás Reviewed by greg on 4:07:00 Rating: 5
Üzemeltető: Blogger.