Túra a kultúrában

Úton hazafelé elhaladtam egy aukciósház előtt. Egy percre megálltam a képek előtt, és azt gondoltam hogy meg lehet érteni azokat az embereket, akiknek nem mozgatja meg a fantáziáját 3 csík a vászon közepén. Tegyük hozzá, mindennek megvan a képzőművészeti és történeti jelentősége, és nem hasonlíthatóak más korszak műveihez egy adott kor művei. De mégis az volt a fejemben, hogy nem sokat látnak az emberek abból, hogy milyen vegyes is a kortárs művészet. Pedig nagyon színes,sokoldalú, és kimondottan vannak olyan grafikusok, alkotók, akik egy kicsit más megvilágításba helyeznek egy-egy témát, és szerintem nagyon ötletesek.


Ezért hoztam nektek (ízelítőnek) pár olyan embert, akiket jómagam is nagyon szeretek, és szerintem érdemes velük megismerkedni:

1.) Jeremy Geddes

Ő az első számú kedvenc művészem. 1974-ben született ausztrál hiperrealista festő (bár utál minden ezzel kapcsolatos címkét). Művészeti vezetőként dolgozott egy játék cégnél korábban. Sci-fi rajongó, és mindig zenére festi képeit. Természeti világ a tudomány és a szellemi világ kapcsolatát keresi. Illusztrált már képregényt is, disztópikus képei akár a Marsi c. könyv borítóján is helytállnának. Ösztönöz minket arra, hogy minél több kérdés merüljön fel bennünk, és hogy saját értelmezéseket keressünk a festményein. A fiatal generáció a hozzá legközelebb álló művésznek tartja, a legundergroundabb és szélsőségesebb közegek is elismerik munkáját.
Itt láthattok tőle még sokoldalúbb és változatosabb műveket is. :)





2.) David Redon

A vintage amerikai reklámok, háborús propaganda poszterek és a jelen világával játszik, főként celebekkel, filmekkel, modern popkultúrával. Digitális retusálást, illusztrálást, és számítógéppel való manipulációt alkalmaz rajzaira, lefestett figuráira.
A 31 éves francia művész a Guai des Orfèvres reklámcégben művészeti vezető. Ez a projekt az Ads Libitum nevet kapta. Itt láthattok tőle több munkát. :)
Szereti nézni az emberek reakcióit, és szereti olvasni mit váltanak ki az ötletei. Egyik fő terve hogy élőben egy galériában is megtekinthessük posztereit.




3) Paige Smith A.K.A - A Common Name

"Élvezem hogy sok ember nem veszi észre ezeket az ásványokat, de vannak páran akik igen. Sőt, egyesek még kincskereső túrára is indulnak hogy megtalálják őket. Szeretem hogy az időjárás vagy a környezet bármikor befolyásolja hogy ezek ott maradnak-e vagy sem. Akár csak a természetben a valódi kristályok esetében"

Sokoldalú Los Angeles-i művész és designer. Olyan cégek megbízott grafikusa többek között mint az MTV vagy a PayPal. Az Urban Geodes egy olyan projekt, amiben papírral és gyantával olyan kis lapokat állít össze mint a kristályok, és teljesen random környezetbe helyezi őket, mintha csak egy élettelen kis területből egy új világ törne életet magának.
Több kép: Itt.




4) Julien Salaud

Francia művész, aki többek között nagyon különleges technikával egyesíti állatok preparációit különböző világítástechnikákkal, akár mintha egy újjáéledt csillagképek lennének. Spirituális és vallási jelleget is kölcsönöznek installációi, az élet-halál kérdését, a vallásban szereplő állatmotívumokra, jelképekre is fel akarja hívni a figyelmet. Érdekli az állat és növényvilág. Megkérdőjelezi az emberi állapotot, kérdéseket vet fel. Biokémiai és természettudományi tanulmányi végigkísérik munkáit.
Még több információ, rengeteg képpel: Itt. 



Egy kis extrának:

5) Yume Cyan

Egy japán fotográfus aki hosszú exponálással készíti képeit szentjánosbogarakról Nagoya City erdejében. Egy hónapot töltött kint, hogy megörökítse mindezt.





Igazából rengeteg olyan alkotás van még szerte a világon, ami rendkívüli és izgalmas. Ha lesz igény rá legközelebb egy másik alkalommal is összegyűjthetek éppen felfedezett kedvenceket.

Sajnos kevés magyar könyv van ami izgalmasan tárná fel a kortárs művészetet, de akad 1-2 könyv ami szerintem elég jó, és ha van kedvetek akár kölcsönözzétek ki:

http://moly.hu/konyvek/lakshmi-bhaskaran-a-forma-muveszete-mozgalmak-es-stilusok-hatasa-a-kortars-formatervezesre

http://moly.hu/konyvek/judith-miller-design


Szép estét mindenkinek!


Túra a kultúrában Túra a kultúrában Reviewed by greg on 11:14:00 Rating: 5
Üzemeltető: Blogger.