Hollandok és az irodalom

Sziasztok!

Ismét jelentkezem, nem nyelt el Hollandia, bár én meg annál inkább benyeltem valami allergiát ott, mert azóta olyan fene szénanáthával küzdök hogy zsebkendővel kelek-fekszek. Szóval tudtomon kívül összeveszhettem a tulipánokkal. 



Viszonylag sokat voltam Hollandiában, de most nekem ennyi idő után is a béke szigetének tűnik, ahova az ember napi szinten menekülne a stressz elől.
Valamihez nagyon értenek, amit szerintem nem lehet eltanulni. Népi sajátosság lehet.
S bár nem volt fényes időnk, nagyon jól éreztük magunkat annak ellenére, hogy alig volt egy nap 30 percünk amikor nem kellett munkával foglalkoznunk. 
        

Pár könyvesbolt mellett elhaladva eszembe jutott, hogy egyébként megfigyelhető hogy az irodalom terén nem feltétlen azon népek közé tartoznak, akik ontanák ki magukból a sikerkönyveket. Azt nem állítanám hogy nagy írók nincsenek köztük. Úgy helyes a megfogalmazás, hogy hozzánk kevésbé jutnak el. Akik talán beletartozhatnak az elismert nagy körbe az a filozófus Spinoza, Herman Koch, Arnon Grunberg, Harry Mulisch, Gerbrand Bakker.. stb. 

Véleményem szerint a lélekábrázolásokban zseniálisak. Mintha egy kicsit reálisabban és kegyetlenebbül boncolnák az emberi lét értelmét, vívódásait. Megfigyelhető náluk, hogy sosem foglalkoznak aktuális szenzáció témákkal. Kivételt ez alól az képez, mikor második világháborús eseményekre reagálva születtek írások és könyvek. Amit talán egyáltalán nem is baj. És talán ennek is köszönheti ez az ország azt a kulturális értéket, amit hordoz.


Pár elég jól értékelt művet szeretnék nektek ajánlani amit ha gondoltuk, ha nem, bizony holland vonalat képviselnek, és egyet minimum érdemes az életben elolvasni közülük:  



1.) Gerbrand Bakker - Az iker
Egy igen komoly International IMPAC Dublin Literary Award díjban részesült regényről van szó.
Újrakezdésről, komoly személyes és társadalmi dilemmákról. 
















2.) Geert Kimpen - A kabbalista
Egy olyan könyv, amibe a kutya nem gondol bele hogy holland ember tollából származik. Szerintem aki olvas az minimum egyszer hallott már róla, vagy csak látta valahol a jellegzetes borítóját.
Azért tartom érdekességnek ezt a vallással foglalkozó művet mert a vallásról, hitről való írás nagyon ritka volt az értelmiségi körökben Hollandiában, nagyjából a 20.századig. A legtöbb író nem rendelkezett hitbéli meggyőződéssel, ateistának vallották magukat. Érdemes egy ilyen könyvet kicsit olvasni, forgatni. És bár Geert Kimpen rendező elsősorban és nem író, mégis ismeri az embereket. 
















3.) Arnon Grunberg - A betegség nélküli ember
Ez a regény kilóghat a többi közül, hiszen javarészt beazonosítható a jelenlegi európai helyzettel valamilyen formában. Nyugati társadalom és a keleti értékrendek. Fogyasztói kultúra vs. tradicionalitás. Mivel nagyrészt most sokat vitatott téma ennek a kettőnek a viszonya, szerintem érdekes aspektusú vonal lehet annak, akit ez kimondottan érdekel. 




4.) Anna Woltz - Száz óra sötétség
Egy 14 éves lány szerencsésnek mondható szökése és kalandja New Yorkban. Fiatalos, ifjusági, kortárs.



5.) Harry Mulisch - A merénylet
Második világháború borzalmairól szóló kevésbé ismert könyv otthon. Amit rettenetesen sajnálok, mert pár ebben íródott "bulvárregény"-t felválthatná. A második világháború lelki hatását vizsgálja egy túlélő szemével, az akkoriban 12 éves Anton Steenwijk szemszögéből, aki később még mindig visszaemlékszik az átélt eseményekre.




6.) Peter Bowalda - Bonita Avenue 
Egy család története, ami látszólag idillinek tűnik, de a színfalak mögött olyan események zajlanak, amire már a legkevésbé se lennének irigyek az emberek. 















7) Arthur Japin - Casanova menyasszonya
Casanova már unalmasra szétrágott történetét ez a regény teljesen elsöpri az útból, és teljesen új szemszögből tekinthetünk egy szerelem viszontagságaira, reményeire, küzdelmeire.















Remélem valamelyik könyv felkeltette az érdeklődéseteket és kívánságlistára teszitek, mindegyik művet más-más szempontból de szerintem garantáltan ajánlott olvasni. :)
Hollandok és az irodalom Hollandok és az irodalom Reviewed by greg on 9:16:00 Rating: 5
Üzemeltető: Blogger.