Mennyi az annyi? - Szakmaolimpia a molyon.


Sziasztok!

Egy kicsivel régebben, a moly.hu-n egy felmérésre buzdítottam a tagokat, amiben egyetlen egy kérdésre kellett választ adniuk. Mivel foglalkoznak? 

Egy barátommal lévő beszélgetés tette fel a kérdést a fejemben az ügyben, hogy vajon a munkahelyeknek van e egyáltalán befolyásoltsága abban, hogy olvasnak az emberek, ráadásul regisztráljanak a moly.hu-ra. 

Hozzátenném ez egyáltalán nem mérvadó statisztika egyrészt azért, mert a tagok számához képest a válaszadók száma elenyésző, másrészt pedig mert a válaszadók aránya nem fedi az egész országban fellelhető olvasókat. 
Szóval egyfajta vicces kíváncsiság eredményét szeretném veletek megosztani, hogy a moly.hu-n szereplő válaszadók közül, milyen arányban oszlanak meg a szakmák, a munkahelyek, és a státuszok. 


______________________________________________________________________

1.) Aranyérmesek a diákok 


A molyt egy kisebbfajta Roxfortnak is tekinthetjük, hiszen megtalálhatjuk benne a legtöbb diáktípust, dühönghetünk közösen a Neptunon, az érettségin, és együtt örülhetünk annak, ha valaki átcsúszik a legutáltabb tantárgyán kettessel. Akadnak Piton-féle figurák, akik rendszeresen mogorván néznek a fiatalokra, és megjegyzéseket tesznek, és vannak jó szándékú Mrs. Wesley-k, akik kisegítik őket, és gondoskodnak róluk. Na és persze ott vannak a bagoly-fazonok akiket hidegen hagynak, csak néha odatojnak valamit az asztaluk közepére, mert azáltal könnyítenek magukon.
A legnagyobb közösségkovácsolásra valóban a diákok képesek,  hiszen a korosztályuk, az azonos érdeklődési körük, problémáik, és nyitottságuk közelebb viszi őket egymáshoz. Tehát örüljünk nekik hogy ilyen sokan vannak, főleg a 12-14 éves korosztály, hiszen ők képezik a jövő generációját. 


2.) Az ezüstérem a gazdasággal-pénzügyekkel foglalkozóké


Szeretem amikor ledőlnek egy sztereotípia falai. Aki erősebb a reál tantárgyakból, nem feltétlen gyenge a humánokból, és nem biztos hogy a számokat a betűknél előbbre fogja helyezni. Ide soroltam a könyvelőket, értékesítőket, gazdasági ügyintézőket, bérügyintézőket, banki ügyintézőket, közgazdászokat, logisztikásokat, stb.
Ők azok, akiket biztos nem fog senki megverni scrabble-ben. Mert mindenhol teljesítenek, pörög az agyuk reggelente a munkahelyen, azután az olvasásban, és ha kérdezel valamit tőlük egy könyvvel kapcsolatban, tuti arról is tudni fognak mindent. Bemutatom mindenkinek a moly agyi mozgatórugóit.


3.) A bronzérmet elhappolták a tanárok és a könyvtárosok




Ezen szerintem kevesen lepődtünk meg, de a tanárok és könyvtárosok jelenléte a molyon olyannyira fontos, mint az élethez a levegő. A tolerancia, a türelem, és az egymás megértésének békefenntartóit tisztelhetjük bennük. A könyvtárosok a moly lexikonjai, és mindig készen állnak a diskurzusokra, ahogyan a tanárok is, főleg ha a tantárgyaikról szól a téma. A tanárok és a diákok magas aránya pedig segít mindkettőt egy kicsit közelebb vinni a másikhoz, ami mindig új tapasztalatokat szülhet.

A legnagyobb érdekesség számomra a válaszokban az volt, hogy sok terület feltűnt, de a legtöbbnél nagy szerepet játszott az, hogy a munkavégzés eszköze a számítógép illetve a laptop volt. Ezeken az eszközökön dolgozók valószínűleg hozzá vannak szokva a mérhetetlenül sok adathoz, olvasáshoz, rendszerekhez, ami által az információkat gyorsabban dolgozzák fel, és nyitottabbak is arra, hogy új információkat fogadjanak be, legtöbbször könyvekből. Nagy számban voltak a válaszadók között még az értékesítők, eladók is, és kaptam egyedülálló szakmabeli válaszokat is, amik arra engednek következtetni, hogy az olvasás bárkiben utat törhet magának, munkaterülettől függetlenül, ha kellően nyitott rá az adott személy, esetleg otthonról hozta magával az olvasás szenvedélyét.

Szakmai himnusz helyett pedig...
Azért valljuk be, elég király, hogy van számunkra egy hely, ahol mindenkit összeköt az olvasás szakmától függően, és megoszthatjuk egymással sokszor nem csak a könyvekkel kapcsolatos gondolatainkat.


Szóval hölgyek és urak nagyon köszönöm még egyszer mindenkinek a válaszát, és a segítségét! 


Mennyi az annyi? - Szakmaolimpia a molyon. Mennyi az annyi?  - Szakmaolimpia a molyon. Reviewed by greg on 5:25:00 Rating: 5
Üzemeltető: Blogger.